Neželjeni efekti steroida

Imuni sistem našeg organizma predstavlja odbrambeni mehanizam protiv bakterija i infekcija. Sastavljen je od „branilaca“ koji štite naš organizam od napada ili nam pomažu da porazimo nepijatelja koji je već jednom prešao granicu. Naviknuti smo da imamo pravilnu imunološku reakciju koju shvatamo bukvalno i ne razmišljamo o tome kako bi naši životi izgledali da nemamo taj mehanizam ili da mehanizam ne funkcioniše pravilno. Ipak, još uvek postoje rešenja kada reakcija našeg imunološkog sistema nije adekvatna ili je čak štetna. Zbog toga steroidi ili tačnije kortikosteroidi mogu pomoći u velikoj meri.

Druge vrste steroida sa vidljivijim efektima su anabolički steroidi ili anabolici. Anabolici i kortikosteroidi su sintetičko veštačke vrste steroida ali sa potpuno različitim dejstvima. Anabolike koriste sportisti sa ciljem da postignu bolje rezultate kada je u pitanju izgled i snaga.

Zašto ljudi koriste steroide?

Iako se kortikosteroidi mogu koristiti za regulisanje balansa vode i soli u vašem organizmu, oni se češće koriste kao lek protiv upale. Ponekad reakcija vašeg imunološkog sistema je toliko bolna ili neprijatna da je izdržite. Može dovesti do oticanja, pregrevanja ili bola. Sintetički steroidi imaju moć da umanje upale i da olakšaju bol. Kortikosteroidi su postali čak popularni kada su njihova dejstva testirana na pacijentima koji boluju od reumatodnog artritisa. Ovo je jedan od primera gde steroidi mogu sprečiti pogrešnu reakciju našeg imunološkog sistema. Osobe sa ovim stanjem suočavaju se sa upalama u delu tela koji nisu napadnuta. Imuni sistem šalje svoje „branioce“ greškom što dovodi do osećaja nelagodnosti. Dok kortikosteroidi ne mogu to da izleče, mogu uspešno da obuzdaju stanje sprečavanjem upale.

Suprotno poznatom uverenju, anabolike mogu propisati lekari ali oni to rade ređe. Pronašli su svoj upotrebu u slučajevima kasnog (odloženog) puberteta kod tinejdžera muškog pola zato što su strukturalno slični testosteronima i povećavaju sposobnost organizma da proizvede više proteina. Pored toga, mogu pomoći kod poboljšanja telesne mase koja je važna za osobe koje su je izgubile zbog nekog ozbiljnog oboljenja kao što je HIV ili kancer. Ovo je veoma važna karakteristika sa medicinskog aspekta, ali takođe može pomoći pacijentima da prevaziđu psihološke probleme koji se pojavljuju kao rezultata gubitka mišića. Prema tome, mnogi sportisti se odlučuju da koriste steroide ili sa ciljem da primete rezultate mnogo brže ili da istaknu građu tela. U kombinaciji sa redovnim treninzima, steroidi mogu povećati mišićnu masu i izdržljivost ali ne mogu doprineti opšten osećaju pouzdanja i poboljšati rutinu vežbanja.

Nuspojave steroida

Ako se kortikosteroidi i anabolici koriste duže vreme ili u velikim količinama, može doći do blažih ili jačih neželjenih efekata. Mnoge osobe počinju da prekomerno koriste steroide zato što mogu olakšati bol ili zato što žele da postignu veće rezultate tokom treninga.

Navika uzimanja previše steroida može dovesti do nuspojava koje izazivaju steroidi, a koje imaju uticaja na vaš izgled i na zdravlje vašeg organizma. Prekomerna upotreba korikosteroida može izazvati od (osipa, mesečevo lice ili proređivanje kože) do ozbiljnih stanja kao što su digestivni problemi, oštećenje kostiju i nedostatak adrenalina.

Anabolici ne zaostaju za kortikosteroidima kada su u pitanju nuspojave. Mogu izazvati mentalne probleme kao što su nagle promene raspoloženja, agresivnost, anksioznost, nesanica, halucinacije, kao i donošenje naglih odluka i pad libida. Takođe, mogu prouzrokovati ozbiljan disbalans u našem organizmu. Nuspojave steroida mogu biti oštećenje jetre, atrofija testisa, razvoj grudnog tkiva, dobijanje kilaže i ćelavost. Kod žene, izazivaju muške karakteristike kao što je dubok glas, male grude i mogu da utiču na menstrualni ciklus.

Klinička studija slučaja

U studiji koju je provela Divia Satjanarejanseti, naučnici su predstavili neke od nuspojava oralnih kortikosteroida koji se obično ne prodaju u obliku steroidnih pilula i tableta. Pacijent je bila 55 godina stara žena koja je došla u bolnicu da joj se propišu lekovi za akutno stanje bronhialne astme. Pacijentkinja je imala jako otežano disanje i produktivni kašalj. Bolovala je od astme već 25 godina, i 8 godina pre dolaska u bolnicu, bili su joj propisani kortikosteroidi (betametazon 10mg), jednom na dan, koji je trebalo da uzima samo 10 dana. Kako joj je ovaj lek značajno pomogao u vezi sa napadima astme, nastavila je da samostalno koristi lek narednih osam godina čak bez medicinskog recepta.

U vreme kada je žena došla u bolnicu, osim astme, imala je takođe bilateralnu katarktu izazvanu glukokortikoidom, osteoporozu, dijabetis i suzbijanje hipotalamusno-hipofizne osovine (HPA). Zakljućeno je da su sva ova stanja bila direktni rezultat samovoljnog uzimanja leka sa steroidima ili su bila posledica steroida pogoršavajući prethodno stanje koje je ova žena imala kod ovih oboljenja.

Postoje mnoga istraživanja koja ukazuju na vezu između preterane upotrebe kortikosteroida i stanja kao što su oštećenje i krhkost kostiju, nastanak katarakte, nedostatak adrenalina, dijabetis i čak aktiviranje latentnih infekcija.

Ovo istraživanje naglašava činjenicu da su mnoge druge studije otkrile da suzbijanje hipotalamusno-hipofizne osovine (HPA) može biti prouzrokovana dužom upotrebom kortikosteroida, naročito steroidnih pilula i spreja. Ovo pruzrokuje nedostatak adrenalina i atrofiju nadbubržnih žlezda. Ovo stanje može biti veoma ozbiljno jer se organizam navikao na veštačke steroide, i hipofiza i hipotalamus prestaju da obaveštavaju nadbubrežne žlezde da proizvode kortizol koji se proizvodi u našem organizmu na prirodan način. Suzbijanje hipotalamusno-hipofizne osovine (HPA) ima simptome kao što su groznica, jeza, digestivni problemi, dijareja, povraćanje i slabost. U nekim slučajevima, dovodi do vrtoglavice, nagle promene raspoloženja, anksioznosti i vitiligo. Najvažnije je da ovo stanje sprečava naš imunološki sistem, da ima prirodnu reakciju na stres kao što je operacija ili rana.

Studija naglašava da se učestalost katarakti kao posledica duže upotrebe kortikosteroida procenjuje na 22%. Nije potpuno jasno zašto katarakte nastaju kao rezultat upotrebe steroida, ali ta pojava je u vezi sa osmotskim disbalansom, oksidativnim oštećenjima i prekinut rast očnih leća.

Osteoporoza se obično javlja kod starijih osoba. Ipak, studije pokazuju da jedne od steroidnih nuspojava jesu pogoršanje i ubrzavanje progresije ovog oboljenja. Procesi, koji vode do progresije prouzrokovane steroidima, jesu inhibicija apsorpcije kalcija iz digestivnog sistema, bubrežno tubularna reapsorpcija kalcija i replikacija osteoblasta u kostima.

Istraživanje ističe da steroidi mogu značajno uticati na naš metabolički sistem što može dovesto do nastanka dijabetisa. Starije osobe koje uzimaju steroide duži period skloni su šećernoj bolesti (dijabetes melitus) zato što ga steroidi direktno prouzrokuju ili zato što pogoršavaju već postojeće faktore rizika.

Oralni kortikosteroidi se često propisuju pacijentima koji pate od astme u cilju sprečavanja upale. Ipak, trebalo bi da se koriste samo u ograničenom vremenskom periodu. Ako žena koristi steroid 8 dana, kako joj je lekar propisao, ne bi bilo nuspojava ili bi se pojavile samo one u blažem obliku. Studija takođe navodi činjenicu da su kortikosteroidi tako rasprostranjeni, dostupni svima, nisu skupi i lako se njima rukovoditi, olakšava samostalno uzimanje lekova kao i prekomernu upotrebu steroida.

Rezime

Steroidi su veoma moćne hemikalije i lekovi. Ipak, s ciljem da se iskuse njihova dobra dejstva i izbegnu loša, veoma je važno da se pacijenti drže propisane doze umesto da ih uzimaju kada god oni misle da je to potrebno. Ova studija pokazuje to da samo zato što su steroidi dostupni ne znači da bi trebalo da se uzimaju u neograničenim količinama i godinama. Prouzrokuju širok spektar nuspojava i samo neke od njih su predstavljene u ovom istraživanju. Steroidi mogu učiniti naš život boljim sve dok se drživo preporuka lekara i naučimo kako da ih koristimo pravilno.

Najprodavaniji Proizvodi

Steroidni ciklusi

18. January 2021.
Prethodni post

Androgeni receptor

1. February 2021.
Sledeći Post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *