Post – ciklična terapija

Steroidi i lekovi na bazi steroida pokazali su se kao „menjači igara“ kod sportista, bodibildera i osoba koje vole da treniraju. Pokazali su da njihova dejstva nisu samo moćna, nego su isto dugotrajna. Steroidi im pomažu da izmene svoje telo na bolje na takav načini da ni sami to ne mogu za zamisle. Za one osobe koje nisu sklone upotrebi anabolika, ova industrija je kreirala supstance koje funkcionišu drugačije ali sa sličnim dejstvima kao što su SARMS i prohormoni. Ipak, svako ko koristi steroide ili bilo koje druge supstance zna da to nije lako kao što izgleda. Korištenje steroida jednostavno ne stvara mišiće. Oni predstavljaju dopunu redovnom treniranju, zdravoj ishrani i strogog pridržavanja rasporeda. Povrh svega, sterodi stvaraju značajnu napetost tela i organizma i prouzrukuju nekoliko nuspojava od blagih do jačih. Zbog toga se oni uzimaju ciklično što predstavlja „on-off“ strategiju uzimanja steroida nekoliko sedmica nakon čeka sledi pauza. Ali, ove pauze nisu uopšte lake za naš organizam. Zbog toga, naučnici su otkrili način kako da pomognu našem sistemu kako da se suoči sa poteškoćama koji slede u vremenu kada pravimo pauzu od uzimanja steroida. Sada ćete saznati kako funkcioniše post-ciklična terapija.

Zašto se steroidi uzimaju ciklično?

Različiti ljudi koriste različite strategije kada koriste setroide. Ovo se najčešće odnosi na reakciju našeg organizma na određenu vrstu steroida ili njihovu rutinu treniranja. Ipak, najpopularniji i najrasprostranjeniji metod jeste uzimanje steroida ciklično.

Jedan od razloga za odabir ove rutine jeste zbog toga na koji način steroidi deluju. Nakon što smo ih koristili nekoliko sedmica, čak i meseci, steroidi počinju da gube svoje dejstvo. Na primer, koristili ste steroide 10 ili 12 sedmica, što predstavlja period koliko traje standardni ciklus uzimanja istih. Odjednom, ne vidite više porast mišićnog volumena, niti brzinu kojom se mišići grade kao ni ukupan učinak tokom treniranja. Ovo znači da ste u fazi stagnacije. Ponekad ćete primetiti dejstva steroida, ali oni će biti neznatni u poređenju sa onim koja ste imali pre sedam dana. Vaš telo se tada nalazi u fazi slabljenja. Naviklo je da ima ovu supstancu u organizmu i više ne reaguje na nju kao što je reagovalo pre. Zbog toga su ove „on-off“ faze važne za osobe koji se ozbiljno bave treninzima i uzimanjem steroida. Ova pojava se dešava ako se odlučite za bilo koju sličnu supstancu kao što su prohormoni.

Pored ovoga, ciklusi uzimanja omogućavaju profesionalnim sportistima da organizuju svoj raspored uzimanja u skladu sa antidoping testovima. Testiranje se sprovodi redovno, često u preodređeno vreme, i kada dođe vreme testiranja nijedan sportista ne voli da bude otkriven na licu mesta zato što je uzimanje steroida strogo zabranjeno. Ako pažljivo isplaniraju cikluse, mogu da nastave sa uzimanjem steroida sve dok imaju dovoljno vremena da se njihov organizam očisti od ove sintetičke supstance.

Važno je uzeti u obzir i to da sterodi i lekovi na bazi steroida prouzrokuju različite nuspojave. Najjače nuspojave se primećuju u slučajevima produžene upotrebe što je dodatni razlog zašto je njihovo uzimanje periodično najbolja opcija. Neki od blažih simptoma jesu učestale promene raspoloženja, anksioznost i depresija, nesanica, smanjenje seksualnog nagona, pojava osipa, akni i dobijanje kilograma. Ozbiljnije posledice su ćelavost, atrofija testisa, bolne erekcije, razvoj tkiva ženske dojke i oštećenje jetre. Pored toga, kod žena mogu prouzrokovati da im glas bude dubok, rast malja po licu i telu, grudi postaju manje i nagli prekidi u menstrualnom ciklusu. Imajući na umu ozbiljnost ovih nuspojava, kada se jednom odlučimo da koristimo steroide, moramo se uveriti da ih uzimamo odgovorno i uz adekvatnu post-cikličnu terapiju.

Šta je post-ciklična terapija?

Kada se steroidi i supstance koriste jedan vremenski period, naše telo se prilagođava novim okolnostima i počinje da reguliše prirodnu proizvodnju hormona. Na primer, kada neko koristi anaboličke steroide nekoliko sedmica, njegov organizam smanjuje ili potpuno zaustavlja proizvodnju muškog hormona kako bi se izbeglo to da hormoni dostignu veliki nivo. Ovaj mehanizam, dok nas fascinira zato što naš organizam ima sposobnost da detektuje višak hormona i da reguliše količinu, može dovesti do jakih nuspojava. Kada sportista nije u fazi uzimanja hormona, njegovo organizam može biti u potpunom disbalansu. Činjenica da organizam više ne dobija sintetičke hormone i prirodna produkcija je smanjena, dovodi do faze da ne postoji dovoljno hormona u organizmu. Ovo predstavlja nuspojave kao što su atrofija testisa, gubitak seksualnog nagona i bolene erekcije. Pored ovoga, kada je proizvodnja testosterona umanjena, proizvodnja ženskog hormona estrogena je znatno povećana. Ovo može prouzrokovati razvoj stanja koje se zove „ginekomastija“, tj. kada se kod muškaraca razvija tkivo ženske dojke kao i gubitka pojedinih efekata steroida brzim dobijanjem kilaže i gubitkom mišićne mase.

Osim ženskih hormona, dve druge supstance se povećavaju u organizmu boreći se protiv nedostatka testosterona. Jedan od njih je kortizol, poznatiji kao hormon stresa koji ima sposobnost na umanji ili uništi mišić. Drug je SHBG koji je skraćenica od „vezujući globulin seks hormona“. Ovo je glikoprotein koji ima sposobnost da vezuje androgene i estrogene. U odsustvu muškog hormona, nivo vezujućeg globulina seks hormona se zantno povećava. Ovo umanjuje količinu slobodnog testosterona što dovodi do steriliteta, erektilne disfunkcije i gubitka seksualnog nagona.

S ciljem da se izbegnu ove posledice kao rezultat konzumiranja anabolika, post-ciklična terapija je izumljena. Organizam ima sposobnost da se oporavi i uspostavi normalan hormonalni nivo u mnogim slučajevima. Ipak, ovo je dug proces kojem je potrebno nekoliko meseci i naš organizam prolazi kroz težak period.

Suplementi koji se koriste kao post-ciklična terapija pomažu našem organizmu da uspostavi balans delotvornije i mnogo brže. Post-ciklična terapija traje otprilike nekoliko nedelja što predstavlja period kada se steroidi ne koriste. Osim što povećava prirodnu produkciju testosterona, post-ciklična terapija održava pravilno funkcionisanje unutrašnjih organa. Osim toga, ograničava proizvodnju supstanci kao što su kortizol i vezujući globulin seks hormona, na taj način umanjujući nuspojave i održavajući mišićnu masu koju smo dobili korištenjem steroida.

Najbolja post-ciklična terapija

Sada kada razumemo da je korištenje post-ciklične terapije potpuna potreba sa ciljem da ostanete u dobroj formi nakon upotrebe steroida ili bilo koje supstance na bazi steroida, moramo razumeti koji su najbolji izbori za post-ciklični terapiju.

Nolvadex

Nolvadex je jedan od najpopularniji suplementa u post-cikličnoj terapiji. Pripada grupi SERMs (seletkivni modulatori estrogenih receptora). Prvobitno se proizvodio za potrebe lečenje kancera dojke, smanjivanjem estrogena koji je nepohodan za rast i razvoj karcinoma. Ova supstanica se pametno usmerava prema receptorima dojki. Ovo dejstvo je veoma korisno za vreme post-ciklične terapije jer eleminiše rizik od razvoja tkiva ženske dojke. U isto vreme ovaj suplement može pokrenuti aktivnost estrogena u drugim delovima organizma, pogotov u jetri. Ova aktivnost balansira nivo holesterola koji održava normalno funkcionicanje jetre. Ova supstance se uzima postepeno, uobičajeno četiri sedmoice zaredom.

HCG (humani horionski gonadotropin)

HCG suplement je na bazi prirodnog hormona koji imaju žene. Do njegoe proizvodnje dolazi onda kada žena zatrudni i može da uradi test trudnoće. Osim što se koristi u post-cikličnoj terapiji, ovaj hormon se prepisuje za tretiranje stanja kao što je hipogonadizam ili niži nivo testosterona kod muškaraca. Ključ do uspeha leži u činjenici da HCG funkcioniše slično luteinizirajućem hormonu (LH) koji povećava normalnu produkciju testosterona. Povećanje testosterona pomaže organizmu kada je u stanju da postigne normalni hormonalni nivo. Ipak, HCG se retko uzima sam. Najbolje rešenje je kombinovati ga sa jednim od dostupnih SERMs (selektivnih modulatora estrogenih receptora).

Mesterolon

Mesterolon se često prodaje pod nazivom Proviron. Ova sasvim jedinstvena supstanca se koristi kao supstanca tokom ciklusa za povećanje mišićne mase i poboljšavanja rezultata tokom treninranja, ali u isto vreme i kao deo post-ciklične terapije. Ima manje anaboličke karakteristike što znači da ne smanjuje ili samo malo umanjuje prirodni testosteron. Zbog ovih svojstava, koristi se kao lek za plodnost u pojednim zemljama. Kada se koristi u post-cikličnoj terapiji, deluje na taj način da umanjuje nivo estrogena u organizmu i na taj način omogućuje da se poboljša nivo testosterona.

Rezime

Postoje mnogi aspekti uzimanja steroida i lekova na bazi steroida koji su sporni, ali korištenje post-ciklične terapije definitvno nije jedan od njih. Steroidni ciklusi nisu nešto što bi trebalo da koristite nekiliko sedmica i onda da se vratite na stari režim. Zato što mogu da poboljšaju formu i mišićnu masu brzo i efikasno, s druge strane prouzrokuju mnoge nuspojave. Do nas je da vratimo telo i organizam u normalu onda kada napravimo pauzu od korištenja steroida. Bilo da odaberemo anabolike, SARMs ili prohormone, naše organizam će raditi nekoliko sati da ih preradi, da se navikne na njih i da na taj način povrati hormonalni balans. To je od velike važnosti da se pripreme suplementi koji će vratiti testosteron na prirodni nivo i da zaštite naše unutrašnje organe. Postoje različite post-ciklične terapije koje su delotvorne u tom pogledu i do samih nasje  da izaberemo odgovarajući ciklus.

Peptidi

30. November 2020.
Prethodni post

SARMs

14. December 2020.
Sledeći Post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *