Prohormoni

Anabolički steroidi imaju mnoge prednosti kada je u pitanju oblikovanje tela, gubitak kilograma ili poboljšavanje izdržljivosti i pouzdanja tokom treninga. Mnoge osobe koje ih koriste jedan period i koji su zapazili izvanrede efekte, verovatno bi potvrdili da su oni nezamenljivi. Ipak, zbog velike upotrebe, zainteresovanosti i opsednutosti steroidima, različite supstance su se pojavile na tržištu podražavajući dejstva steroida ali sa ciljem da eleminišu ili umanje nuspojave koje su povezane sa anabolicima. Drugi problem koji steroidi imaju jeste pitanje legaliteta. Dok se anabolici ponekad propisuju za lečenje hipogonadizma ili obolenja gubitka mišične mase, a nelegalni su za svrhe za koje se najčešće koriste kao pojačivači trening. Zbog toga mnogi sportisti prepoznali su pojavu ovih prohormona na tržištu kao rešenje za njihov problem.

Šta su prohormoni?

Prohomorni su hemijske supstance slične anaboličkim steroidima po dejstvu, ali su molekularno različiti. Podsećaju kao kada se anabolički steroidi i pojačivač testosterona pomešaju u jednu supstancu. Oni podražavaju testosteron i estrogene u našem organizmu. Prohormoni se prerađuju u jetri i produkt je horomon koji naše telo koristi kako bi se mišići povećali, sagorele masti i pojačala naša sposobnost da bi se odradio naporan trening. Glavna razlika između prohormona i anabolika jeste u načinu na koji steroidini hormoni dospevaju u naš organizam. Prohormoni su aktivatori, završavaju u jetri gde se prerađuju i jedini produkt ove funkcije jeste hormon koji pojačava naše sposobnosti. S druge strane, anabolički steroidi se uzimaju i konzumiraju onakvim kakvi jesu. Oni se ne prerađuju, naš organizam apsorbuje kompletanu dozu i produkt koji uzimamo jeste produkt koje će naš organizam koristiti za povećanje mišića. Osobe koje više vole prohormone, nagalašavaju veliki broj mogućnosti koje se postižu sa njima. Dok su u poređenju sa anaboličkim prohormonima prilagođeniji, anabolici su u formi pakovanja. Prohormoni su sredstva kojima snadbevate vaš organizam sa ciljem da vam pruži produkt koji više volite. Postoji širok spektar prohormona na tržištu koji su dizajnirani za posebne namene. U mogućnosti ste da izaberete izmeđi prohormona koji vode do povećanja mišića, pruzajući vam više izdržljivosti dok trenirate ili sagorevanje masti dok stvarate vitki mišić. Mogućnosti izgledaju beskrajne.

Kako se prohormoni koriste?

Prohormoni su poput mešavine različitih vrsta steroida. Zbog toga onu mogu prouzrokovati različite istovremene efekte. Na primer, možete dobiti mišiće dok u isto vreme gubite masnoću. Njihovi rezultati su često kratkorični, ali veoma delotvorni. Mogu da dodvedu do drastičnih promena vašeg tela na bolje i vašem treningu dati potpuno novu dimenziju. Koriste se oralno, obično jednom na dan. Osobe koje vole da uzimaju pojačivač testosterona, koristiće često prohormone kao zamenu. Imaju mogućnost da provedu i testosteron i estrogen kroz različite biohemijske reakcije.

Pored poboljšanja performansi i izgradnje mišića, dovode do značajnog porasta libida kao i samog osećaja pouzdanja.

Ipak, slično steroidima, ne mogu da deluju samostalno. Mogu pomoći vašoj svakodnevnoj rutini i poboljšati rezultate koji prostiču od toga. Uzimanje prohormona neće učinit od vas da postanete Džoni Bravo. Morate biti sigurni da jedete zdravo, unosite dosta nemasnog mesa, trenirate redovno i izbegavate alkohol sa ciljem da se uverite u mogućnost ovog jedinjenja. Često se koriste u ciklusima, ali nije im potrebna rigorozna post-ciklična terapija. Takođe je vredno pomena da prohormoni nisu nimalo jeftini. Ako ne trenirate redovno i vodite zdrav život, kupovina hormona će biti veoma loša investicija. Kada se odlučita da počenete sa ciklusima, trebalo bi da isplanirate vaš budžet kako bi mogli da kupite dovoljne količine. Ako prestanete naglo da ih koristite zato što niste u mogućnosti da ih kupite, kratkoročni efekti mogu brzo nestati.

Nuspojave

Do sada prohormoni izgledaju kao supstance bez greške. Nažalost, ovo nije slučaj jer oni mogu da prouzrukuju mnoge nuspojave na vašem telu i u organizmu. Opšti stav je da prohormoni imaju blaže nuspojave na organizam jer se prerađuju iznutra i ne uzimaju u gotovom obliku. Ipak, komisija se još uvek ne slaže sa ovim stavom jer je potrebno sprovesti više istraživanja kako bi rezultati bili ubedljiviji. Neke studije se ne slažu i govore o tome da su nuspojave jače i traju duže nego one kod korištenja steroida zato što donose promene u vašem organizmu preko noći.

Neke od nuspojava su pojava akni, nagle promene raspoloženja, depresija, anksioznost, jake glavobolje, gubitak seksualnog nagona, nedostatak pouzdanja, smanjenje nivoa proizvodnje prirodnog testosterona, ćelavost, atrofija testisa. Pored toga, mogu da dodvedu do razvoja lošeg stanja kao što je ginekomastija. To predstavlja razvoj tkiva ženske dojke što je posledica poremećaja balansa između estrogena i testosterona kod muškaraca. Ako se stanje ne kontroliše i ako se nastavi sa upotrebom prohormona, stanje može postati nepopravljivo i može se jedino ukloniti operacijom. Takođe, može da dovede do razvoja nekih ozbiljnijih oboljenja kao što je oštećenje jetre, povećan holesterol, dijabetis i kardiovaskularna oboljenja.

Legalnost prohormona

Jedna od najvažnijih prednosti prohormona jeste činjenica da su mnogi od njih legalni. Dok ovo možda izgleda neočekivano, zato što se definišu kao suplementi, ne podležu rigoroznim proverama kod Agencije za hranu i lekove (FDA) i zbog toga se ne nalaze na listi nelegalnih supstanci. Ako putujete i očekujete da ćete te iz nekog razloga proči pojedine kontrole, najbolje je da se odlučite da poneste prohormone koji su legalni umesto nelegalnih steroida. Možete poneti i anabolike samo uz propisani recept vašeg lekara koji će navesti da su vam oni zaista neophodni.

Najbolji prohormoni

Postoje mnoge vrtse prohormona. Ipak, najbolji su oni koji imaju značajne efekte za oblikovanje tela, nekolicinu nuspojava i koji se mogu kupiti i nositi legalno.

Neki od najboljih na tržištu su: Episatne, DMZ prohormon, 1 Andro, 4-Androsteron i 19-Nor-Andro. Obratićemo pažnu na prva dva jer su najpopularniji i pristupačni su na tržištu.

Epistane

Epistane je izvedeno od supsatnce koja se zove Epitiostanol. Uzima se oralno i obično se koristi u ciklusima. Ima slična dejstva kao anabolički steroidi, ali takođe ima i sposobnost da ograniči nivo estrogena dok u isto vreme zadržava androgene i anaboličke efekte. Zbog toga muškarci više vole da koriste Epistane jer naglašava osobine mišića i potiskuje ženske osobine. Ovo dovodi do nekolicine nuspojava, a jedna od njih jeste ginekomastija. Znatno doprinosi izgradnji mišića i štiti od nagomilavanja masti. Ovo ne zanči da prohormoni ne prouzrokuju nuspojave. Takođe, može doći i do nastanka hiperplazije prostate, bolova u zglobovima, osećaja iscrpljenosti i nelagode. Pošto jetra prerađuje prohormone i ako se odlučite da ih koristite na duži period, trebalo da proveravate aktivnost vaše jetre redovno kako bi izbegli pojavu nekog oboljenja.

DMZ prohormon

Ovo je jedan od najnovijih prohormona na tržištu koji je stekao popularnost veom brzo zbog svoji izvandrednih efekata koji ima na organizam kao i nekolicinu nuspojava. Pravi se korištenjem Azine Bond tehnologije 2009 i poznat je pod nazivom Dimetazin. Suplement prouzrokuje minimalni ili nikakav nivo estrogena u organizmu. Korisnici DMZ-a su istakli izvanredno povećanje u veličini mišića, dobijanje čiste mišićne mase i vaskularnost mišića u kratkom vremenskom periodu. Može se koristiti samostalno u ciklusima ili pomešan sa drugim dodatnim steroidima. To jedna od najdelotvornijih supstanci kada je u pitanju faza povećanja mišićne mase (bulking) kao i faza gubljenja masti (cutting). Takođe, korisnici su naveli i povećanje seksualnog nagona i pouzdanja. Iako je broj nuspojava znatno umanjen upotrebom ovog prohormona, najčešće nuspojave su gubitak kose i toksičnost jetre. Zbog toga se savetuje da se koriste propratni suplementi tokom ciklusa koji će da zaštite jetru, prostatu i lipidni profil te da u isto vreme reguliše krvni pritisak i hormonalni balans u vašem organizmu. Takođe, biće vam potrebna post-ciklična terapija kada prestanete sa upotrebom ovog prohormona koja bi trebalo da traje nekoliko sedmica. Post-ciklična terapija će obezbediti da vaš hormonalni nivo vrati na normalu.

Rezime

Prohormoni su još jedno unapređenje prvobitnih anaboličkih steroida. Imaju potpuno slična dejstva kada je u pitanju dobijanje mišića i njihove veličine, sagorevanje masti, povećanje izdržljivosti i pouzdanae tokom treninga. Glavna razlika jeste činjenica da su prohormoni materije čiji je cilj da budu prerađeni u jetri i da ih onda naš organizam koristi. Ova karakteristika često štiti od mnogih nuspojava koje nastaju uzimanjem gotovog, neobrađenog i nepromenljivog steroida. Ipak, sa ciljem da se zaštiti jetra i drugi organi od oštećenja prilikom korištenja prohormona, trebalo bi uvek pripremiti dobru cikličnu i post-cikličnu terapiju.

Pt-141

4. January 2021.
Sledeći Post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *