SARMs

Osobe koje vole da gledaju takmičenja u bodibildingu su potpuno svesni da sportisti koji imaju abnormalno velike mišiće i snagu koriste različite sintetičke supstance osim što treniraju redovno. Supstance kao steroidi, lekovi na bazi steroida i testosteron su stimulatori koji omogućavaju sportistima da pomeraju svoje granice. Zbog činjenice da moć steroida je tako velika da mogu da promene rezultate takmičenja u korist sportiste koji koristi steroide. Zabranjeni su u svim vrstama takmičenja. „Doping“ i „antidoping“ agencije postale su zvonke reči pogotovo u vreme kada se održavaju Olimpijske igre. Ipak, sposobnost steroida i lekova na bazi steroida sa ciljem da se poveća mišićna masa i izdržljivost nije jedini razlog zašto su steroidi zabranjeni. Dokazano je da produžena upotreba steroida može prouzrokovati niz nuspojava koje mogu biti veoma štetne po zdravlje osoba koje ih koriste. Zbog negativne reakcije medijima, steroidi su postali popularniji kako su pokazali veću delotvornost. U današnje vreme, uprkos mogućim nuspojava, veoma su popularni među osobama koje nisu profesionalni sportisti ali koji vole da treniraju i da primete rezultate brže. Tako da nije čudo zašto su SARMs predstavljeni kao supstanca koja može da pruži ljubiteljima teretana pozitivne rezultate upotrebom steroida kao i manje nuspojava.

To nikako ne znači da su bezopasne, ali hajde da krenemo od početka.

Zašto su anabolički steroidi opasni?

Osim što se koriste za poboljšanje rutine treninga, anabolički steroidi imaju svoju upotrebu i u medicini. Ponekad ih doktori propisuju za lečenje zakasnelog (odloženog) puberteta kod muških adolescenata i poboljšanju mišićne i koštane mase kod pacijenata koji su prošli kroz radikalne terapije kao što je zračenje i operacija kancera i one osobe koje se bore sa osteoporozom ili HIV-om. Kod takvih pacijenata, anabolici mogu poboljšati fizičko i mentalno zdravlje i mogu im pomoći da se izbore sa ovom bolešću. Ipak, propisivanje ovog leka se strogo kontroliše i lekari uvek naglašavaju da bi pacijenti trebalo da se drže propisane doze. Ne postoji nijedan doktor koji bi propisao ovaj lek zdravim osobama koje bi mogle da podižu više kilograma ili da imaju savršeno telo. Ovo ne zanči da su lekari okrutni, nego zato što su anabolici uvek proračunati rizik i još uvek predstavljaju rizik kojem se zdrava osoba ne bi trebala da izlaže.

Anabolici mogu da prouzrokuju niz nuspojava i one mogu varirati od mentalnih problema (promene raspoloženja, agresivnosti, depresije, nesanice, halucinacije, donošenje brzih odluka i pad libida) do fizičkih problema (oštećenje jetre, atrofije testisa, razvoj grudnog tkiva, dobijanje kilograma i ćelavost). Kod žena, oni prouzrokuju nepravilnosti kod menstrualnog ciklusa, grudi postaje manje, glas postaje dublji, rast malja po licu i telu.

Zašto su SARMs različiti?

Zbog velikog interesovanja za anabolike i uprkos mogućim nuspojavama, SARMs su se pojavili na tržištu i čak je dovelo do toga da je teško uveriti ljude da ih ne koriste. SARMs je skraćenica od selektivni modulatori estrogenih receptora. Njihova prodaja prevazilazi sve rekorde i reklamiraju se u svim časopisima za muškarce. Predstavljaju jedinjenja slična steroidima prema mnogim aspektima, ali su potpuno različiti u drugim.

Reč „anabolik“ je u stavri skraćenica od punog naziva anaboličko-androgeni steroidi. Naziv ukazuje na dve glavne karakteristike ove vrste steroida. Androgena karakteristika je odgvorna za muški dublji glas, rast kose, glomaznije telo i razvoj genitalija. Anabolička karakteristika jeste povećanje telesne i koštane mase. Tako da sportisti uzimaju anabolike zbog njihovih anboličkih karakteristika, ali uzimaju i androgene kao propratne. Androgene karakteristike bi trebalo smatrati krivim zbog mnogih problema koje anabolici prouzrokuju.

Zbog toga su SARMs „menjači igre“ za mnoge. Ove supstance su upsele da zadrže anaboličke karakteristike, ali umanjuju androgene i izazivaju mnoge nuspojave. Tako da su SARMs i steroidi slični. Oba oblika imaju sposobnost za izazovu promene u DNK-a sa ciljem da poveća mišićnu masu. Dok steroidi utiču na ceo organizam, SARMs se opisuju kao „selektivno tkivo“ koji utiču samo na mišiće a ne na ceo organizam. Pored toga, SARMs se obično uzimaju u obliku tablete umesto injekcije što ih čini lakšim za konzumiranje.

Popularni SARMs na tržištu

Postoje mnoge vrste SARMs koje možete kupiti ali nijedan od njih nije odobren za upotrebu. U svakom slučaju, postaju popularni u velikoj meri uprkos zabranama širom sveta.

Sada ćemo vam predstaviti neke od njih.

Ostarine

Ostarine je jedan od naziva za brend Enobosarm. Supstanca pripada grupi SARMs. Iako ga još uvek nije odobrila Agencija za hranu i lekove, SAD, često ga koriste bodibilderi i osobe koje pate od „sindroma rasipanja“ što predstavlja oboljenje koje kod pacijenata izaziva gubitak dosta kilograma iako to oni ne žele. Deluje na način tako što se vezuje za proteine u telu koji se zovu androgeni receptori i signalizira mišićima da se povećaju. U isto vreme, izbegava uticaje na druge delove organizma. Zbog prednosti koje može da pruži osobama koje se bore protiv oboljenja koje umanjuje njihovu mišićnu masu i težinu, verovatno je da će se Ostarine legalizovati.

Cardarine

Cardarine se nalazi pod tržišnim nazivom SARM GW501516. Zanimljivo je znati da se prvobitno proizvodio za upotrebu kod prevencije kancera debelog creva i prostate. U današnje vreme, koristi se kao sagorevač masti. Njegova sposobnost da smanji telesnu težinu čak iako ne trenirate redovno jeste što navodi ljude da ga koriste. Nejgova dejstva su bolja ako redovno trenirate jer na taj način povećava stvaranje čiste mišićne mase i lako sagoreva masti u predelu stomaka. Poveh svega, umanjuje upalu koja nastaje prilikom čestih i napornih treninga. Za sportiste koji vole da imaju „bulking“ i „cutting“ cikluse, Cardinire se obično koristi u fazi „cutting“.

Rad 140

Takođe je poznat pod nazivom Testolone. Ova supstanca se nalazi u prvoj fazi kliničkih ispitivanja kao potencijalni tretman za oboljenje gubitka mišića kao i kancera dojke. Dok su moguća dejstva značajna, naučnici su i dalje nevoljni da ga odobre jer su skorašnja istraživanja pokazla da izaziva oštećenje jetre nakon duže upotrebe. Ima sposobnost da sagoreva masti, ali Rad 140 takođe povećava izdržljivost i libido.

Ibutamoren

MK 677 ili Ibutamoren se često pogrešno smatra vrstom SARMs, ali ne pripada toj grupi. Opisuje se kao hormon rasta sekretagog. Ima sposobnost da poboljša IGF-1(faktor rasta sličan inzulinu) kao i nivo hormona rasta. Trenutno se istražuje kao moguća terapija za osobe koje pate od deficita IGF-1 i hormona rasta. Ipak, upotrebljavaju ga i sportisti. Deluje na način tako što podražava hormon grelin koji se poizvodi u našem organizmu na prirodan način. Grelin receptor ga prepoznaje i zbog toga luči viši nivo hormona rasta i IGF. Doprinosi rastu vitkog mišića i daju bolje rezultate redovnim treniranjem.

Andarine

Andarine je takođe poznat pod nazivom S4. Smatra se jednim od jačih SARMs. Prvobitno je bio namenjen u borbi protiv oboljenja gubitka mišića, ali ubrzo se našao u upotrebi kod sportista. Male doze ovog jedinjenja mogu doneti zanačajne rezultate. Često se poredi sa drugim vrstama SARMs i to sa Ostarine. Koristi se u obe faze i „bulking“ i „cutting“. Andarine može poboljšati mišićnu masu čak i u periodu gubitka kilaže i pomaže sportistima da izgube kilažu mnogo brže. U periodu dodavanja mase, povećava rast mišića bez zadržavanja vode.

Ligandrol

Prvobitno je imao naziv LGD-4033 i VK5211 i koristio se u svrhe lečenja oboljenja gubitka i slabljenja mišića. Deluje tako što se vezuje za skeletni mišić i menja reagovanje određenih gena u lancu DNK-a. Osim što poboljšava rast mišića, znatno doprinosi oporavku mišića. Dok prouzrokuje nekolicinu nuspojava nego steroidi, može da ošteti mentalno zdravlje i može da izazove nerazumno ponašanje, anksioznost, nagle promene ponašanja i agresivnost.

YK 11

Ovaj SARM češće koriste bodibilderi i dizači tegova. Veom je jak i doprinosi znatnom rastu mišića, pouzdanja i izdržljivosti. U stanju je da poveća koštanu masu jer pokreće proteine koji su odgovorni za izgradnju kostiju. Deluja na dva načina, s jedne strane povećava proizvodnju folistatina, poznatijeg kao povezujući protein koji doprinosi rastu mišića. S druge strane, blokira svog dvojnika miostatin koji predstavlja protein koji smanjuje rast mišića.

Stenabolic

Ovo je jedan od blažih SARMs kada je u pitanju izgradnja mišića i poznat je pod nazivom SR9009. Ipak, definitivno poboljšava rast mišića kao i proces sagorevanja masti. Deluje tako što aktivira proteine „Rev-erb-α“ koji kontrolišu oksidativnu funkciju i proizvodnju mitohondrija. Zbog toga je njegova glavna prednost što daje ma više energije i izdržljivosti za vreme treninga bez obzira da li je u pitanju  kardio trening ili dizanje tegova.

Rezime

Zbog velike popularnosti steroida u medicinkse svrhe i kod sportista, SARMs su se pokazali kao nadograđena verzija. Imaju sposobnost da vešto izbegnu neke od uobičajenih nuspojava koje nastaju od androgenih karakteristika steroida. Mnoge vrste SARMs su u procesu kliničkog ispitivanja jer njihovo dejstvo za lečenje različitih oboljenja postaje očigledno. Iako još nisu odobreni, SARMs se u velikoj meri koriste sportisti i ljubitelji teretane zbog gubitka kilograma i povećanja mišića. Iako su dejstva SARMs na izgled tela nesporni, oni takođe izazivaju neke nuspojave i biće potrebno još nekoliko godina za neke od njih da budu odobreni i pravilno ocenjeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *